В следващите две седмици  ще финализираме двустранно споразумение  с Главна

...
В следващите две седмици  ще финализираме двустранно споразумение  с Главна
Коментари Харесай

КНСБ представи в Кърджали данни за сивата икономика

В идващите две седмици  ще завършваме двустранно споразумение  с Главна прокуратура за взаимопомощ в областта на осигурителни измами. Това  съобщи в Кърджали президентът на КНСБ Пламен Димитров. Пред публицисти синдикалистът   и специалисти от конфедерацията показаха данни за равнището на сивата стопанска система в България, както и предложенията на КНСБ за справяне с това събитие. Бе показано и новото приложение на КНСБ VOX, с което всеки служащ или клиент може да подаде сигнал за неточни практики на работодатели и компании. „ Независимо, че през последните години стопанската система изсветлява и нейното равнище през днешния ден е малко над 23 на 100, тя генерира 23 милиарда лева годишно, по този начин се убива лоялната конкуренция ”, посочи Димитров. Най- наранени браншове са строителство, селско стопанство, лека индустрия, търговия и ремонт на авточасти.

В Кърджали бе открита и осведомителната акция на КНСБ под мотото „ Сивото убива! “, която има за цел да увеличи публичната информираност, и да насърчи гражданското присъединяване в процесите и политиките за ограничение и предварителна защита на недекларираната претовареност в България. Стана ясно, че все още общо от страната са подадени над 50 сигнала, като огромна част са за забавяния при погашение на заплати и неприятни условия на труд.От КНСБ прецизираха, че към този момент са сигнализирани контролните органи и по един от сигналите са подхванати съответни ограничения.

Един от секторите в страната, където се следи детайли на сива стопанска система е строителството. В тази връзка синдикатът ще предложи в Закона за устройство на територията, строително – монтажните работи на обект над 100 кв. м  да се правят единствено от компании,  вписани в Регистъра на строителната камара, което ще даде по – огромна гаранция за качество.

Областният координатор на  КНСБ Кърджали Иванка Караколева разяснява, че в област Кърджали сивата стопанска система съставлява 16-17 на 100. „ В строителството в Кърджали не сивее, само че сивее в леката индустрия, по – тъкмо шивашкия отрасъл, в ресторанстьорстово и търговията ”, съобщи Караколева.

В Кърджали президентът на КНСБ Пламен Димитров разяснява и тематиката с приходите на българина. Той уточни, че ще упорстват за двуцифрен растеж на МРЗ от 12-15 на 100. „ Ще желаеме в частния бранш да се възвърне националното договаряне с бизнеса по браншове за растеж на заплатите, ще желаеме също въвеждане през Закона за бюджета на необлагаем най-малко на физически лица т.е. за връщане на налог за нискодоходни групи, по този начин както се ползва този механизъм в Съединени американски щати и  Англия ”, съобщи Пламен Димитров. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР